Ook dit jaar zijn er op kerstavond drie diensten in de Pieterskerk: kinderkerstfeest (18:30) en twee kerstnachtdiensten (20:30 en 22:30). Bij de kinderdienst is bijbelvertaler Matthijs de Jong de verteller en wordt het kerstverhaal nagespeeld. In de kerstnachtdiensten gaat ds. Margreet Klokke (Leiden) voor. Organist is Willeke Smits, en het Leiden English Choir treedt op.

Klik hier voor praktische details over de diensten. Zie voor meer informatie over activiteiten in aanloop naar Kerst in de Hooglandse kerk de artikelen over Kerst in de stad en de Hooglandse Kerk, de lezing Rembrandt en Kerstmis (zaterdag 14 december) en het Adventsconcert van de Leidse Cantorij (zondag 22 december).

Kerstnachtdiensten

In de kerstnachtdiensten gaat ds. Margreet Klokke voor, die sinds 2018 predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse kerk is. Organist is Willeke Smits, ook zij is verbonden aan de Hooglandse kerk.

We zijn verheugd dat dit jaar het Leiden English Choir meewerkt aan de kerstnachtdiensten. Het Leiden English Choir is een internationaal amateurkoor dat bestaat uit 45 enthousiaste zangers (www.lec.nl). Zij zingen enkele bekende Christmas carols, maar ook: Hymn to the virgin van Benjamin Britten en Before the ice (O magnum mysterium) van Robert Chilcot.

Thema van de kerstnachtdienst is: ‘Is God dakloos?’, aansluitend bij de bekende zin uit het kerstverhaal “… omdat er voor hen geen plaats was in de herberg”. Etty Hillesum (joodse mystica) is daarbij een bron van inspiratie. In één van haar dagboeken staat: “Ja, mijn God, aan de omstandigheden schijn jij niet al te veel te kunnen doen, ze horen nu eenmaal bij dit leven. Ik roep je er ook niet voor ter verantwoording; jij mag daar later ons voor ter verantwoording roepen. En haast met iedere ademhaling wordt het me duidelijker: dat jij ons niet kunt helpen, maar dat wij jou moeten helpen en dat we de woning in ons, waar jij huist, tot het laatste toe moeten verdedigen.” (juli 1942) 

Kerstochtend 25 december

Op kerstochtend vindt zoals gebruikelijk de feestelijke kerstviering plaats in de Hooglandse Kerk (10:00). Voorganger is ds. Margreet Klokke, organist Willeke Smits, en medewerking wordt verleend door de Leidse Cantorij onder leiding van Hans Brons.