Het is dit jaar opnieuw ‘Kerst in de stad’. De Hooglandse kerk opent ruim haar deuren in de periode voor Kerst (14, 18, 20, 21 en 22 december). Met Leiden Lumière beginnen op 14 december de WinterWonderWeken. Op die dag komt Joris Linssen naar het Hooglandse Kerkplein om gesprekken te voeren en Joris’ Kerstboom te ontsteken. In hetzelfde weekend en het weekend daarna treden in totaal tien koren en muziekensembles in de kerk op.

Overzicht activiteiten:

Klik hier om te downloaden.

Klik hier om te downloaden.

Zie ook de artikelen over de lezing Rembrandt en Kerstmis (zaterdag 14 december), het Adventsconcert van de Leidse Cantorij (zondag 22 december), en over de kerkdiensten met Kerst (24 en 25 december).

Videoverslag van zaterdag 14 en zondag 15 december

Kerst in de Hooglandse Kerk

Een team van vrijwilligers zorgt voor een sfeervolle verlichting, kerststallen, muziek, optredens van zangers en koren. Er is een doorlopend kinderprogramma, een stiltehoek voor rust en bezinning waar tevens een kaarsje kan worden aangestoken, een labyrint, rondleidingen op zaterdagen en een tentoonstelling. De vraag is wat Kerst betekent en wat het doet met mensen? De antwoorden daarop zijn persoonlijk en verschillend, maar een rode draad is dat met Kerst het Licht in de wereld is gekomen dat perspectief biedt aan het leven.

In de Hooglandse kerk kunnen persoonlijke teksten en foto’s in de kerstballen worden gedaan die daarna in Joris’ Kerstboom kunnen worden gehangen. Er is ook een wand om gebeden achter te laten. Er is tevens tijd, ruimte en aandacht voor pastorale zorg. Ds. Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente, geeft aan dat ‘de kerk een plaats is waar niet alleen verhalen verteld worden, maar waar ook oor is voor het verhaal van ieder die er binnenwaait’.

De jongeren kunnen knutselen, een speurtocht doen en lichtjes in de kerk ophangen. De kerststallen en kerstbomen zullen ook dit jaar weer veel kinderogen en harten verbazen.

Cent van Vliet