The Man In Black: Johnny Cash door fan, gitarist en predikant Bas van der Graaf.

Zondagmiddag 8 mei is er opnieuw muzikale inspiratie te vinden in de Hooglandse Kamer aan de Hooglandse Kerkgracht 58 in Leiden. Fan, gitarist en predikant Bas van der Graaf neemt ons dan mee in de muziek van Johnny Cash (1932, Nashville, Tennessee) die zich in zijn songs steeds meer bezig hield met essentiële vragen rond leven en dood, God en mens. Welkom in de huiskamer van  de Hooglandse Kerk vanaf 14.45 uur. Programma start om 15.00 uur. Toegang gratis is gratis.

Bas van der Graaf

Rond 2003 ontdekte Van der Graaf de muziek van Johnny Cash. Dat wil zeggen: de Cash die met een serie albums onder de naam American Recordings was opgestaan uit een carrière die afgelopen leek. Vanaf 1993 ging Cash samenwerken met producer Rick Rubin, die hem uitdaagde eigen nummers, covers en traditionals met uitsluitend een gitaar in een huiskamer-setting op te nemen. Resultaat: een serie diep spirituele authentieke levensliederen.

In zijn veelbewogen leven heeft Johnny Cash altijd gezocht naar wegen om het geloof waarmee hij werd opgevoed, vast te houden en relevant te maken, juist ook voor mensen die op één of andere manier aan de kant zijn komen te staan. Zijn concerten in gevangenissen zijn daarvan een mooi voorbeeld. De liederen van ’the man in black’ laten niemand onberoerd. Eigenlijk zijn het paasliederen: over doodlopende wegen, over begraven wat geen leven heeft en over wederopstanding. 

Bas van der Graaf (1963) is Johnny Cash liefhebber, predikant van de Nieuwe Kerk in Huizen en daarnaast coach en geestelijk begeleider vanuit zijn eigen praktijk Egeiro. Eerder werkte hij in Amsterdam als predikant en begeleider van kerkpioniers. In 2020 initieerde hij vanuit de Protestantse Kerk Amsterdam het zingevingsplatform Holy Hub dat zich richt op millennials.

Locatie: Hooglandse Kerkgracht 58 in Leiden. Meer informatie over programma Hooglandse Kamer: www.hooglandsekamer.nl.