Vorig voorjaar (2020) heeft ons bijzondere De Swart-Van Hagerbeer-orgel een grote onderhoudsbeurt gehad. In de jaren ’80 stond de kennis van restauratie van historische orgels nog in de kinderschoenen. Maar Jürgen Ahrend, die 40 jaar geleden de grote restauratie heeft uitgevoerd, heeft toen baanbrekend werk verricht. Daardoor kon de onderhoudsbeurt door de firma Van Vulpen uit Utrecht beperkt blijven tot ‘een grote poetsbeurt’.

Alle pijpen zijn uit het orgel geweest, ze zijn afgestoft en hebben een speciaal bad gehad. We hebben helaas, zoals in veel historische orgels, te maken met loodrot. Hier wordt onderzoek naar gedaan, maar helaas is er nog geen oplossing voor. Tot die er wel is houden we de pijpen die zijn aangetast goed in de gaten en wordt het gedeelte dat aangetast is vervangen. Zo hopen we te kunnen voorkomen dat deze pijpen helemaal verloren gaan. Gelukkig zijn er ook veel gezonde pijpen en nu ze zijn schoongemaakt en gestemd heeft de klank van het orgel weer meer helderheid.

Vorig jaar is besloten om de balg, de ‘longen’ van het orgel, te laten zoals die was, omdat toen leek dat deze nog in goede staat was. Eind vorig jaar bleek toch dat de balg een grote beurt nodig heeft. Het leer, dat ervoor zorgt dat de lucht niet gaat lekken, is vergaan en moet vervangen worden.

Dat gaat de komende weken gebeuren. De klus op zichzelf is goed te doen, maar omdat de balg in de toren achter een muur ligt, is hij er niet gemakkelijk uit te halen. Daar zit dus de grootste uitdaging. Gelukkig heeft de orgelbouwer een manier bedacht waarop het toch gaat lukken.

Als alles volgens plan gaat is het orgel uiterlijk 27 juni weer te horen is en hopen we weer 40 jaar vooruit te kunnen. ‘Laat zich ’t orgel overal…’ (Psalm 150:2 in de berijming van 1773).