De Leidse fotograaf Olivier van Hartingsveldt is gefascineerd door de creativiteit waarmee mensen in moeilijke omstandigheden kunnen overleven. De rol die gedomesticeerde dieren daarbij kunnen spelen heeft zijn bijzondere aandacht. Kenmerkend is zijn ‘fine art’- stijl, sereen en soms enigszins surrealistisch. In zijn serie ‘Diaspora’ fotografeert hij Afrikanen, die zich vestigen langs de kust van Gambia om er de mogelijkheden die het toerisme met zich meebrengt te benutten. In 2012 studeerde hij af aan de Fotovakschool en zijn werk werd gekozen voor de ‘New Dutch Photography Talent 2013.

Fotograaf Patricia Nauta studeerde in 1991 af aan de Gerrit Rietveld Academie en in 2013 aan de Fotoacademie, allebei in Amsterdam. Zij werkt vaak aan  langlopende documentaire projecten, waardoor zij dicht bij haar onderwerp kan komen. Zo heeft ze de Leidse schrijver Maarten Biesheuvel jarenlang gevolgd. Hij had levensangst. Dat hij overleefde dankte hij aan zijn vrouw Eva. Zij was de vaste grond onder zijn voeten, en hun huis ‘Sunny Home’ aan de Kernstraat zijn veilige haven. Nauta kreeg voor deze serie foto’s de 2e prijs in de categorie Kunst en Cultuur van de Zilveren Camera.

De fototentoonstelling loopt van 6 september 2023 tot 7 januari 2024 en is in principe elke woensdag, vrijdag (tot en met 20 oktober 2023) en zaterdag van 12 tot 16 uur te bekijken. Raadpleeg a.u.b. voor de actuele openingstijdens www.hooglandsekamer.nl.