Wie kent Anne Frank niet, het Joodse meisje dat zich met haar familie meer dan twee jaar schuil hield in ‘Het achterhuis’ in Amsterdam? Zij hield een dagboek bij, dat na de oorlog door haar vader – de enige overlevende van de familie – werd gepubliceerd.

Ds. Margreet Klokke van de Leidse Binnenstadsgemeente heeft dit boek de laatste tijd herlezen. Ze dacht: misschien vind ik er inspiratie in, nu we zelf opgesloten zitten in onze huizen vanwege het Coronavirus. En dat gebeurde, ze raakte opnieuw onder de indruk van de geestkracht van dit jonge meisje.

Zo ontstond het idee om op 5 mei 2020 tijdens een bezinningsuurtje in de Hooglandse Kerk de mooiste stukjes uit dit dagboek te laten voorlezen door meisjes van Anne’s leeftijd, en die inspirerende teksten te laten omspelen door muziek: zang van Emma Brown, begeleid door Huub de Vriend (piano) en Luc Groen (gitaar).

De stem van Anne kan je doen beseffen, hoe kostbaar de vrijheid is waarin wij – ondanks de lockdown – vandaag leven. Zij daagt ons opnieuw uit, ons af te vragen – wat doen we eigenlijk, met dat grote geschenk, van de vrijheid? Waar zetten we hem voor in?

Overgenomen van: Sleutelstad.nl.

Uitzending is te zien op 5 mei 13:10-14:00 uur op Sleutelstad TV.