De Leidse muurgedichten wortelen in de geschiedenis, maar hebben tegelijkertijd een actuele waarde. ‘Het is voor mij als nieuwkomer in Leiden een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. Om in gesprek te gaan met dichters, kunstenaars en bijbelschrijvers.’ Dat zegt ds. Margreet Klokke die over dit thema een serie diensten in de Hooglandse kerk houdt. Uitgangspunt van de diensten is steeds één van de bekende Leidse muurgedichten. Deze gaan vaak over thema’s waar ook bijbelschrijvers zich mee bezighouden.

Op zondag 5 augustus is om 10.00 uur de voorlaatste in de serie diensten. Het muurgedicht ‘Verlangen is’ van Rainer Maria Rilke wordt dan besproken. De tekst staat op een huis aan de Herensteeg en vertaald uit het Duits klinkt het als volgt:

Verlangen is: wonen in deining,
geen thuishaven vinden in tijd.
En wensen: gesprek vol verfijning
van dagelijkse uren met eeuwigheid.
Het leven. Tot eenmaal door gister
het eenzaamste uur wordt omkaderd
dat – verschil in het glimlachen is-t-er –
Het eeuwige zwijgend benadert.

Dit gedicht wordt gecombineerd met het verhaal van de profeet Elia, van wie het verlangen naar God gestild wordt op een berg. Niet in een razende storm of een vuur, maar in de stilte. Ds. Margreet Klokke: ‘De locatie van dit gedicht vind ik toepasselijk. De Herensteeg bevindt zich in de Pieterswijk. Achter de muur, waar het gedicht van Rilke op is aangebracht, rijst majestueus de Pieterskerk op. Een symbool van het verlangen, dat de eeuwen door heeft gemaakt dat mensen bijzondere gebouwen als deze maakten: een plaats, waar je stil kon zijn. En in die stilte geraakt worden door iets dat boven je uitgaat. Ik denk dat het verlangen naar zo’n eeuwig moment universeel is…’

De laatste in de serie diensten is op 26 augustus. Dan gaat het over het muurgedicht ‘Wij zullen het leven’ van H. Lodeizen aan de Haarlemmerstraat. Daar zal een tekst uit het Nieuwe Testament naast worden gelezen, waarin het gaat over de vraag wat ‘het goede leven’ is.

Bij de eerste drie diensten over ‘Dichters, kunstenaars en bijbelschrijvers’ ging het over het muurgedicht ‘Zet het blauw’ van Willem Hussem, het tweede was het gedicht van Jorge Luis Borges, ‘De Top’ (El apice), over tijd, sterfelijkheid en eeuwigheid, gevolgd door de ‘Lof van de geringe eigendunk’ van W. Szymborska. De teksten van deze diensten zijn te vinden op deze website.

Bij vragen kunt u contact opnemen met ds. Margreet Klokke, tel. +31 6 48 22 85 05 of klokke@leidsebinnenstadsgemeente.nl.

Bronnen

Gedicht: vertaling Jaap Blom.

Afbeelding: Biccie (Wikimedia).