In haar eerdere boek ‘Het verlaten individu’ noemde psychiater Esther van Fenema ‘leegte’ onze grootste ondeugd. Vervolgens ging ze met predikant Joost Röselaers op stap. Samen voerden ze gesprekken met diverse geëngageerde denkers en kunstenaars op zoek naar een verhaal dat ons met elkaar verbindt. Dat bleek een goede combinatie te zijn. En resulteerde afgelopen najaar in een nieuw boek ‘De leegte voorbij’.

Kunnen we echt niet goed leven zonder verhalen? Hoe doe je dat, op zoek naar een gedeeld verhaal dat ons verbindt? Wat gebeurt er als een psychiater en predikant samen op stap gaan? Welke verhalen spreken hen zelf het meeste aan? En, wat zijn hun eigen verhalen die zin, samenhang en perspectief bieden? Wat drijft Joost, wat draagt Esther? In KAMERVRAGEN gaan Sjoerd Douma (hoogleraar UvA) en Margreet Klokke (predikant Hooglandse Kerk) hierover in persoonlijk gesprek met hen.

Esther van Fenema (1970) studeerde geneeskunde, viool aan het conservatorium en voltooide haar opleiding tot psychiater aan het LUMC. Van 2008 tot 2019 was Esther stafpsychiater in het LUMC en richtte ze de muziekpoli op, voor muzikanten met podiumangst. Sinds 2020 werkt Esther als psychiater in verschillende GGZ instellingen. Daarnaast is zij regelmatig te gast in de landelijke media als opiniemaker en auteur van meerdere boeken. Uit onvrede over de zorg in Nederland deed ze met een eigen partij, NLBeter, tevergeefs mee aan de Tweede Kamer verkiezingen in 2021.

Joost Röselaers (1979) studeerde theologie aan de Universiteit van Leiden en werd predikant voor de Remonstrantse Broederschap in Boskoop, Nieuwkoop en sinds 2021 in Amsterdam. Van 2013 tot 2017 was Joost predikant van de Nederlandse Kerk in Londen, en voltrok daar het allereerste kerkelijk homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Londen nam Joost actief deel aan het publieke debat in Nederland. Na terugkeer was Joost werkzaam als algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap en tot 2021 hoofdredacteur van ‘Idee’, het tijdschrift van het wetenschappelijk bureau van D66, de partij waar Joost ook als lid aan verbonden is.