Op zaterdagmiddag 20 april van 16.00 tot 17.30 uur vertelt organist en kenner Willeke Smits (1975) in de Hooglandse Kamer haar verhaal over de wereldberoemde hedendaagse componist Arvo Pärt; de mens, zijn muziek en zijn spiritualiteit. Naast het beluisteren en toelichten van zijn werken aan de hand van geluidsopnamen, neemt ze u ook mee de Hooglandse Kerk in waar muziek, stilte en spiritualiteit bij elkaar komen.

Voor de jonge Pärt (1935, Estland) vormde de piano in het huis van zijn ouders een eerste kennismaking met muziek. Hij probeerde steeds de laagste en hoogste toetsen van de piano uit, omdat de andere toetsen niet goed werkten. Aan de muziekschool in Rakvere, Estland, ontving hij pianolessen. Ook fietste hij regelmatig naar een plein waar concerten werden uitgezonden via een luidspreker aan een paal; hij bleef eromheen fietsen totdat het concert weer voorbij was.

Die fascinatie voor radio werd tijdelijk zijn werk: in 1958 begon hij als geluidstechnicus bij de Estse radio. Maar het componeren kroop waar het niet gaan kon. Na zijn middelbare school studeerde Pärt compositie aan de muziekschool en het conservatorium van Tallinn in Estland. Hij experimenteerde met de nieuwste klassieke muziekstijlen en was daarmee een van de pioniers onder de Estse componisten.

Totdat hij in 1968 in conflict kwam met het Sovjetregime, waardoor zijn werk verboden werd. Hij trok zich terug uit het openbare leven en een moeilijke tijd brak aan. In deze periode verdiepte Pärt zich in het Gregoriaans en oude polyfone muziek. Ook trad hij toe tot de Russisch-Orthodoxe Kerk en ontdekte de psalmen. Maandenlang was hij bezig met het toonzetten ervan. Hier ligt de kiem van wat later zijn nieuwe muziekstijl zal worden, genaamd ‘Tintinnabuli’…

Willeke Smits is de organist van de Hooglandse Kerk in Leiden en vaste begeleider van de Leidse Cantorij. Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Ze nam deel aan concoursen in Arnhem, Leiden en Nijmegen en in 2017 was Willeke finalist van de ‘International Sweelinck Competition’ in Amsterdam en Haarlem. Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister.

Bijgevoegde foto van Arvo Pärt is gemaakt door fotograaf Birgit Püve en afkomstig van de website van het Arvo Pärt Centre.