Kerst, Kerk & Stad 2018

Verslag

door Cent van Vliet en anderen

Verslag Kerst, kerk en stad (1)

Video-impressie

door Rob Pijpers

In dit videoverslag figureren onder meer ds. Margreet Klokke, sopraan Arleen van Wijland, organist Willeke Smits, voorzitter Cent van Vliet, mezzo-sopraan Emma Brown, pianist Koos Favier, jeugdwerker Emmie Kaljouw, Toonkunstkoor Leiden, Blokfluitensemble Sarabande en Kerstkoor Sempre.

Kerstnachtdienst Pieterskerk 24 december 2018

Het thema van de Kerstnachtdienst was ‘De geboorte van de menselijkheid’.

Foto’s Kerst, Kerk & Stad 2018

 

Hieronder volgen oudere nieuwsberichten.

Zaterdag 22 december

Zaterdag 22 december is de laatste mogelijkheid om in de Hooglandse kerk teksten voor kerstballen te schrijven bestemd voor Joris’ Kerstboom. De Kathedraal van het licht is open van 11.00 tot 20.00 uur. In de kerk zijn daarnaast verschillende andere activiteiten. In de Kinderhoek zijn kerstverhalen te lezen en kinderen kunnen al puzzelend bijzonderheden in de kerk ontdekken. De kerststallen herinneren aan de geboorte van Jezus en bieden een mooi decor voor een herinneringsfoto. Er is een Stiltehoek waar een kaarsje kan worden aangestoken en er is voldoende ruimte voor persoonlijke gesprekken. De tentoonstelling laat de geschiedenis van de kerk in beeld en geluid zien en er is een rondleiding in de kerk.

Het muzikale programma is omvattend en past tevens binnen het tweede Korenweekend in Leiden. Zangeres Arleen van Wijland treedt om 11.00 en 12.00 uur op. Een uur later zingt Emma Brown met Koos Favier aan de vleugel. De middag wordt verder gevuld door Toonkunstkoor (14.00 uur), het Blokfluit ensemble Sarabande o.l.v. Liesbeth Boertien (15.00 uur), Vox Humana (16.00 uur) en Pop4shore! (om 17.00 en 18.00 uur). Musica Fresca sluit het muzikale programma in het Hoogkoor om 19.00 uur af. Sempre Crescendo zingt om 15.00 uur op het Hooglandse kerkplein.

De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom in de licht verwarmde kerk.

Zondag 16 december

De Hooglandse Kerk is op zondag 16 december open voor bezoekers van 14-20 uur (naast de wekelijkse kerkdiensten ’s ochtends). In de Kathedraal van het Licht treedt om 14.00 uur het Viswijvenkoor op, een uur later gevolgd door het Blokfluitensemble Sarabande o.l.v. Liesbeth Boertien. De kinderen van Koorschool Utopa zingen zowel om 16.00 als om 17.00 uur. Buiten treden het Zanghuis Koor en OTIS op.

Op zondagmiddag maakt de KRO-NCRV opnames in de Hooglandse kerk en op het Hooglandse Kerkplein voor het programma Joris’ Kerstboom. Joris Linssen zet om 17.30 uur de kerstboom op het plein in het licht.

In de kerk zijn er naast muziek en koren verschillende andere activiteiten. Er is ruim gelegenheid om wensen voor de kerstballen te schrijven en er is een Stiltehoek. In de Kinderhoek zijn kerstverhalen te lezen en kinderen kunnen al puzzelend bijzonderheden in de kerk ontdekken. De kerststallen herinneren aan de geboorte van Jezus en bieden een mooi decor voor een herinneringsfoto. Er is voldoende ruimte voor persoonlijke gesprekken. De tentoonstelling laat de geschiedenis van de kerk in beeld en geluid zien en er is een rondleiding in de kerk.

Op zaterdag 15 december is de kerk verhuurd en gesloten voor bezoekers. Op het kerkplein worden die middag opnamen gemaakt voor Joris’ Kerstboom.

Opnamen Joris’ Kerstboom

Televisiepresentator Joris Linssen komt dit jaar opnieuw met een grote kerstboom naar Leiden. De boom komt te staan op het plein bij de Hooglandse Kerk. Op zaterdag 15 en zondag 16 december zijn er televisieopnamen voor het programma Joris’ Kerstboom, dat door KRO/NCRV wordt uitgezonden. De omroep is op zoek naar mensen die een foto van een dierbare in de boom willen hangen. “Aan wie denk jij met Kerst?” vraagt Linssen aan deze bezoekers. Zij mogen een bijzonder persoon in het licht zetten. Mensen kunnen elkaar ten huwelijk vragen, een reddende engel bedanken, sorry zeggen of een hechte vriendschap bezingen.

Belangstellenden voor het tv-programma kunnen zich aanmelden via joriskerstboom@kro-ncrv.nl.

Zie voor het programma Kerst, Kerk & Stad en de openstelling van de kerk de agenda.