Op zondag 11 maart begint ds. Margreet Klokke als predikant in de Leidse Binnenstadsgemeente (PKN) haar werkzaamheden. De zogenoemde intrededienst begint om 15.00 uur in de Hooglandse Kerk.

Het is 11 maart zondag ‘Laetare’. Dat betekent ‘Verheug U’. Aan de feestelijke dienst in de Hooglandse kerk verlenen de Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons en Liesbeth Boertien hun medewerking.

Ds. Klokke verruilt na 18 jaar de Haagse Kloosterkerk voor de Leidse Binnenstadsgemeente. ‘Ik houd van de dynamiek van kerk zijn in de stad. De Hooglandse kerk biedt een heel andere context, sfeer en mogelijkheden en die wil ik graag gaan ontdekken. Met een open blik wil ik in Leiden aan de slag om er te zijn als verbinder voor velen’.

Ze kijkt altijd uit naar de ontmoeting met mensen. ‘Ik wil er graag zijn als pastor en inspirator. Ik ben er om te kijken wat de gemeente nodig heeft. Aanspreekbaar en altijd benieuwd naar het verhaal van iemand’. Kerk in de stad is belangrijk, de rol van de Leidse Binnenstadsgemeente in het hart van de stad is voor haar een prachtige paraplu waaronder iedereen welkom is, elkaar accepteren, naar elkaar luisteren en met elkaar de dialoog aangaan.

De prachtige stad Leiden is haar niet onbekend! Ze heeft er gestudeerd, ontmoette er haar man en trouwde. ‘Mijn allereerste preek hield ik in de Hooglandse kerk, tijdens het preekcollege. Vertrouwd dus, maar toch is het anders. Toen kwam je wat halen, nu kom je wat brengen.’

De Leidse Binnenstadsgemeente is verheugd en dankbaar met haar nieuwe predikant. Daarmee is de vacature, die vorig jaar juli ontstond bij het emeritaat van ds. Alblas, weer ingevuld. Cent van Vliet, voorzitter van de kerkenraad, zegt: ‘We hebben er alle vertrouwen in dat ds. Klokke met haar kennis en ervaring op een authentieke wijze invulling zal geven aan de kernpunten van onze geloofsgemeenschap. Dat zijn ‘ontmoeting’, ‘kathedraal van het Licht’ en ‘kerk in de stad’’.

Personalia

Ds. Margreet Klokke werd op 29 september 1960 geboren in Berkel-Rodenrijs. Na op verschillende plaatsen in Nederland en daarbuiten gewoond te hebben ging zij in 1979 theologie studeren in Leiden. Zij specialiseerde zich in de uitleg van het Nieuwe Testament, godsdienstfilosofie en didactiek. In 2009 en 2010 deed Klokke de opleiding Klinisch Pastorale Vorming en  in april 2018 zal zij de opleiding tot Pastoraal Supervisor afronden.

Haar eerste baan vond Klokke in het onderwijs. Zij gaf onder andere les op een openbare basisschool (godsdienst) en aan studenten van de universiteit (uitleg van het Nieuwe Testament). Daarna ging zij werken als gemeentepredikant, achtereenvolgens in Den Haag, Den Haag-Loosduinen en Soest. In die tijd deed ze vervolgopleidingen in familiepastoraat en het gesprek tussen kerk, kunst en theologie. Sinds augustus 2000 tot begin 2018 was zij als predikant voor bijzondere werkzaamheden verbonden aan de Kloosterkerk voor Den Haag en omgeving, eerst samen met ds Pieter Lootsma en nadien samen met ds Rienk Lanooy.

Publicaties van Klokke zijn onder andere: Filosofen op de kansel (2016, Skandalon) met ds Rienk Lanooy, met als ondertitel: Negen wijsgeren en de bijbel, een ontmoeting; Op Weg Naar Pasen (2012, Kok), met als ondertitel: Meditatieve teksten en beelden voor de veertigdagentijd. In april verschijnt van haar hand: Een brug van fluweel, gebeden en meditatieve teksten.