HET 45ste ADVENTSCONCERT VAN DE LEIDSE CANTORIJ VIERT DE VREDE

Op zondag 23 december vindt het 45ste Adventsconcert van de Leidse Cantorij plaats in de Hooglandse kerk te Leiden. Het concert staat in het teken van vrede, en viert in het bijzonder het einde van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar een eeuw geleden. Het veeltalige programma heeft als motto “Vrede op aarde, Friede auf Erden, Good will toward men”. Het koor wordt gedirigeerd door Hans Brons. Willeke Smits bespeelt het De Swart/Van Hagerbeer-barokorgel en het romantische Willis-orgel, zowel als begeleider en als solist. Emma Brown verleent haar medewerking als soliste (mezzosopraan) en als componist.

Aanvang: 20:15 uur; toegang gratis, met deurcollecte na afloop; voorkeursplaatsen voor sponsors en donateurs.

Het kerstbestand van 1914

Op het programma staan muziek en teksten uit landen die bij de Eerste Wereldoorlog betrokken waren. Koor- en samenzang worden afgewisseld met orgelspel en met voorlezing van tekstfragmenten. Een bijzondere tekst is het gedicht The Christmas Truce over het kerstbestand van 1914. Deze gebeurtenis gaf een glimpje licht in de duisternis van de loopgravenoorlog. Duitse, Engelse en Franse soldaten klommen ongewapend uit de loopgraven en zongen kerstliederen. Tijdelijk verbroederden ze al sigaren rokend en bierdrinkend in het stuk niemandsland tussen de stellingen. De liederen die daar destijds klonken, worden ook tijdens het Adventsconcert gezongen, door de Leidse Cantorij en in samenzang met het publiek.

Engels, Russisch en Duits

Het veeltalige concert begint met de Britse hymne Come, thou, Redeemer of the earth, waarmee de Leidse Cantorij in processie de kerk binnenkomt. De voorlezing van een korte bijbeltekst wordt beantwoord met Hosianna, dem Sohne Davids, een anonieme 17e-eeuwse Duitstalige compositie. Het Ave Maria klinkt als Bogoroditsye Dyevo in het Russisch, gecomponeerd door Sergei Rachmaninoff. Een tekst die elk Adventsconcert terugkeert is de lofzang van Maria, het Magnificat. Dit jaar is gekozen voor de zetting van de jonge componist David Bednall, een expressief werk dat de tekst fraai muzikaal uitbeeldt en waarbij het Engelse kathedraalorgel volop tot zijn recht komt.

Verstilde lofzang op het kindeken cleyn

Een andere lofzang klinkt in een Vlaams kerstlied gecomponeerd door Emma Brown: Lof sy dat soete kindeken cleyn. Frankrijk is goed vertegenwoordigd in het programma, o.a. met twee niet eerder in Nederland vertolkte stukken van de componisten Yves Castagnet en Christian Villeneuve. Ook Willeke Smits houdt de Franse traditie hoog op het Willis-orgel: ze begeleidt de Cantorij bij de klassieker Minuit Chrétien, en ze soleert in een traditionele Franse Noël.

Christ is born!

Naast twee Franse premières ook een Engelse: Child of the stable’s secret birth van Thomas Hewitt Jones. Twee oude bekenden uit Groot Brittannië klinken in samenzang: O come, all ye faithful en Hark! the herald angels sing. Het concert eindigt met God is with us van John Tavener, die in zijn muzikale idioom sterk is beïnvloed door de Grieks-orthodoxe kerkmuziek. In de laatste maten van dit stuk breekt tenslotte met daverende akkoorden van het Willis-orgel het licht door: “Christ is born!”.

Bezoek het YouTube kanaal van de Leidse Cantorij voor een voorproefje! (klik hier)